Vissza a főoldalra.

Idegösszeomlás

-    

      A hosszú ideig tartó stresszből és feszültségből keletkezik hirtelen az idegösszeomlás. Bizony igen nagy tévedés azt gondolni, hogy idegösszeomlás csak az állandóan ideges embereknél fordul elő. Épp ellenkezőleg! Az erősnek tűnő, magukat a külső szemlélő által, tartani tudó, mindent kibíró személyek vannak ennek az állapoti ténynek leggyakrabban kitéve. Ők azok, akik szemrebbenés és zokszó nélkül állják a sarat, akiket be lehet ereszteni az oroszlán barlangjába is. Nos, ők bizony sokkal gyakrabban kapnak idegösszeomlást, mint a rendszeresen idegeskedő embertársaink. A nyugodtnak tűnők erejük nagy részét épp azzal emésztik fel, hogy megpróbálnak megbirkózni a nehézségekkel és a sorscsapásokkal. 
      Amennyiben erőfeszítéseik hosszútávon hiábavalónak bizonyulnak, ekkor jön a csúcspont, azaz idegeik felmondják a szolgálatot.
      Orvosilag ilyen betegség nem létezik. Ez mindössze egy hétköznapi gyűjtő neve néhány tünetcsoportnak,a mely a betegekre jellemző. Laikusként úgy lehetne meghatározni, hogy az idegösszeomlás nem más, mint amikor az idegek elérik tűrőképességünk határát, melynek hatására időről időre ki kell törnünk magunkból. Ezek a kitörések lehetnek dührohamok vagy akár sírógörcsök, de van aki alkoholhoz is nyúl miattuk.

Tünetek 

      Az egyre közeledő idegösszeomlásnak egyértelmű, tisztán felismerhető előjelei vannak:

  • a korábban mindig nyugodt és kiegyensúlyozott ember a legkisebb apróságok miatt is kikel magából, csapkod, kiabál. - este képtelen elaludni, éjszaka állandóan forgolódik.
  • álmában kiabál, esetleg hadonászik - soha nem ivott, s hirtelen viszonylag gyakran emelgeti a poharat
  • jelentéktelen alkoholmennyiség elfogyasztása után agresszívvá válik
  • szokatlan étvágytalanság jelentkezik.
  • szívdobogásról, gyomor és hasi panaszokról számol be, emésztése felborul.
  • ártalmatlan zajokra összerezzen, sőt akár egyenesen az őrületbe kergetik őt a mindennapi zajok.


Mi okozza?


      A válasz végtelenül egyszerű: BÁRMI.

      Mivel az idegösszeomlás, akárcsak a legtöbb betegség az ember tűrőképességétől függ, tulajdonképpen bármi kiválthatja, ami túllépi ezt a határt. Az idegösszeomlás nagyon úgy tűnik, hogy korunk egyik legjellemzőbb betegsége. Tökéletes példa erre a sztárvilág vagy az olyan emberek akiről azt gondolnánk, hogy mindenük megvan.. A betegség maximálisan megfigyelhetők rajtuk. A szakemberek szerint az összes botrány, drog, alkohol és fejborotválás mind ennek tudható be. Az idegösszeomlás tulajdonképpen nagyon hasonlít a depresszióra, azzal a különbséggel, hogy a rosszkedv, levertség és reménytelenség mellé még megemészthetetlen mennyiségű feszültség is párosul.
      Ha a szorongás, gyomorideg csak egyszer-egyszer esik meg velünk, nincs baj, hiszen a szorongás alapvetően természetes, egészséges mechanizmus, melynek az a feladata, hogy segítse szervezetünket a különféle környezeti kihívásokhoz való alkalmazkodásban, védekezésben. A dolgok kimenetele miatt „egyszerű” aggódás akár pozítivan, ösztönzőleg is hathat a teljesítményünkre. 
      Ha azonban a szorongásos állapot heteken át fennáll vagy váratlanul, szokatlanul nagy erővel tör ránk, már betegséggel állunk szemben. Ezekre a jelekre ajánlatos odafigyelni, mert nagyon komoly figyelmeztetéseket hordoznak és minél később cselekszünk, annál nagyobb baj lehet. Egy ponton túl már nem lehet segíteni a betegen azzal, hogy noszogatjuk, s azt mondjuk: Szedd össze magad!!
      Ha viszont problémáinkkal orvoshoz, természetgyógyászhoz fordulunk, a szorongás és korábbi vidám, kiegyensúlyozott állapotunk többnyire egyszerű módon visszahozható.
 

         Hogyan kezelhető ?

      A terápia során alkalmazható szorongásoldó gyógyszerek, azonnali megkönnyebbülést hoznak, míg az antidepresszívumok tartós, kúraszerű szedés mellett két-három hét után kezdik el kifejteni hatásukat. Leghatékonyabb a kombinált kezelés, amikor a beteg a gyógyszer-szedés mellett terápiás beszélgetésekben is részt vesz- pszichológus és természetgyógyásznál. Ezeknél megtanul szembenézni a problémáival, lezárni a korábbi konfliktusokat. Fontos tudni ,hogy a gyógyszeres kezelést csak orvos állíthatja be !
      Az alternatív módszerek közül jól alkalmazhatók a jóga, az autogén tréning, a relaxáció, a fény vagy a zeneterápia, a mozgás, a mellékhatás mentes természetes étrend kiegészítők.
      Mielőtt erős nyugtatókra és antidepresszánsokra szorulnánk, próbáljunk ki gyenge,mellékhatásoktól mentes, természetes „altatók”, „nyugtató” gyógynövényeket,mint a noni, orbáncfű ,citromfű, macskagyökér, levendula, komló, zab(zöldjének kicsavart leve).
      Ezek alkalmazhatók tinktúra, kivonat, tabletta ,kapszula, tea formájában. Ezeknek a növényi anyagoknak az az előnyük, hogy nem eredményeznek gyógyszerfüggőséget. Nem lép fel a sokak által félt „másnaposság” vagy kábultság jelensége sem, ami számos hagyományos gyógyszer esetében jelentkezik.
      Jó hatásúak a fürdők is , amelyek jelentősen csökkentik a feszültséget. Az illóolajokban gazdag gyógynövények, mint a komló, levendula virág, citromfű, kamilla virág, muskátli, jázmin, narancs virág, rózsaszirom és szantálfa az aromaterápiában is használható a feszültség oldására. Ezek az illatok a vegetatív idegrendszerre hatnak, segítik annak kiegyensúlyozott működését, ezért enyhítik a pszihovegetatív panaszokat: a szapora szívverést, az alvási koncentrációs zavarokat, a gyomorfájást, a gombócérzést és a szédülést.

      A vitaminok és ásványok közül a B vitamin komplexek, a sörélesztő, a kalcium valamint a magnézium pótlásáról is gondoskodjunk.
      Az elhanyagolt lelki betegségek később szomatizálódnak és valódi, kimutatható testi betegséggé válhatnak. Viszont itt is igaz, hogy a korai felismeréssel és gyógyítással súlyosabb, akár életet is veszélyeztető vagy életminőségünket jelentősen befolyásoló krónikus betegségek előzhetők meg. A szervülő lelki tünetek megakadályozásának nagyon hasznos és kellemes módja a masszázs, amely már sokszor a lelki fázisban is hat.

Döbbenetes adatok !

-A szorongás kétszer olyan veszélyes, mint a dohányzás- a szív és érrendszeri megbetegedések, illetve az emiatti elhalálozás szempontjából.
- Szorongásos zavarokkal küzd hazánk lakosságának 17-20 %, azaz minden 5. ember
- A WHO a 10 leggyakoribb munkaképtelenséget okozó betegség közül a depressziót teszi a 2. helyre, melyet csupán a szívbetegség előz meg.

B.E.További információk »© 2009 Jókai Biocentrum | Adatvédelem | Jognyilatkozat | Impresszum | Oldaltérkép
A honlap oldalain található gyógyszerrel kapcsolatos információk betegség esetén nem helyettesíthetik a szakember megkeresését.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót és kérdezze meg gyógyszerészét!
2014. április 20. vasárnap   -  Tivadar napja van   -   holnap Konrád napja lesz.